10-10-06

Sunday Bloody Sunday

Voilà! De teerling is geworpen. De strijd is gestreden. De verliezers likken hun wonden. Hoewel, verliezers? Zoals altijd lijkt iedereen wel gewonnen te hebben, al is het maar ten opzichte van de verkiezingen in 1970. Gemeenteraad, federaal, Vlaams, Europees: je kiest de verkiezing eruit dat je het best ligt en je vergelijkt je huidige score ermee. Zo simpel is dat.

 

De slag om Antwerpen is gestreden. Toch volgens de media. Ikzelf zit nog met veel vragen. Patje van Stadje heeft weliswaar (persoonlijk) gewonnen maar rekenkundig zijn er gewoon wat zetels verschoven naar de Rode kant. Ons ex-Blokjes winnen zelfs in stemmen én percentage. Is dit dan een overwinning van het gevoerde beleid? Kweenie…

Volgens mij moet er veel meer gebeuren om de ‘onverdraagzamen’ terug te laten overlopen naar een traditionele partij. Een magisch elixir is er niet, gewoon zien waar de noden liggen en pragmatisch denken over de partijgrenzen heen. Anders zitten ze daar binnen de kortste keren terug met zwarte hemden.

 

In onze gemeente is er kleine aardverschuiving gebeurd: CD&V wordt (minimaal) groter, het links kartel breekt niet door, de VB’s blijven status-quo, de Blauwtjes lopen een flink euh blauwtje (zeg maar: een pandoering van jewelste) en een lokale partij van een dubieuze immo-makelaar schraapt wat populistische zetels bijeen.

Resultaat: onze Keizer Nero mag zijn Rome blijven besturen (en achter de schermen afbranden) en stelt naar goeddunken een nieuwe Senaat samen. Liefst zonder een opstandige Brutus. We houden ons hart vast…

 

Voor mij was het gisteren ook een speciale dag: ik had de eer en het ongenoegen om voorzitter van een stembureau te zijn. Dat ongenoegen heb ik in de vroege morgen ook dan doorgegeven aan de chinese vrijwilligers die ik had opgeroepen als bijzitter. Gelukkig hadden we een tof groepje en met een lach en een zwans zijn we toch door de dag gesukkeld. Bovendien hadden we een onervaren getuige die a) niet durfde te reageren wanneer er iets niet volgens het boekje verliep maar b) het na de feiten uit zijn hoofd kon afdreunen wat er eigenlijk dan wel had moeten gebeuren. Zo mogen er geen honden worden toegelaten in het stemlokaal, mag er geen muziek opstaan, mag je je gsm niet opnemen achter het gordijntje, etc. Djee, wie gaat er eens een hedendaagse versie schrijven van dat Napoleontisch kieswetboek? Alleszins, mijn werkdag duurde van 6u45 (=oppikken resterende documenten bij dienst Bevolking) tot 18u (=inleveren diskettes etc. in hoofdkiesbureau…waar er PC-problemen waren). De volgende keer mogen ze toch iemand anders oproepen, ik heb mijn dienstplicht gedaan.

01:25 Gepost door dementor69 in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.