29-10-06

MOVIE: PERFUME - THE STORY OF A MURDERER

Parijs, begin 18e eeuw. In een onwelriekende omgeving wordt Jean-Bpatiste Grenouille ongewenst op de wereld gebracht. Hoewel hijzelf geen lichaamsgeur heeft, heeft hij een ongelofelijke reukzin. Via zijn werk in een leerlooierij komt hij in aanraking met de wereld van parfums. Vanaf dat moment gaat hij obsessief op zoek naar de creatie van de ultieme geur. En dit ten koste van alles.

 

De boek en de film. Een dualiteit die steeds in het voordeel speelt van het boek. Een boek geeft namelijk aan ieder van ons de kans om een eigen interpretatie te geven aan woorden, gevoelens, uitdrukkingen en sferen. Bij een film gebeurt dit door de visie van de regisseur, de muziek, de decors, de kostuums, de acteerprestaties,… Zovele x-factoren die niet kunnen tippen aan het persoonlijk inlevingsvermogen bij een boek.

 

Wanneer Het Parfum eind jaren 70 op de boekenmarkt kwam, moest men dit lezen. Men werd als het ware in het verhaal getrokken waar de woorden als geurlijnen uit het papier kwamen. Een verfilming kon niet uitblijven. Maar dit was buiten de waard gerekend, in dit geval twee: de schrijver Patrick Süskind was lang niet happig om de filmrechten te verkopen en alle regisseurs haakten af op de ‘onverfilmbaarheid’ van het verhaal.

 

Laat het nu net een Europese productie zijn die een – los het ons direct zeggen – zeer verdienstelijke poging heeft gedaan met de verfilming van het boek. Het plaatje klopte volledig door de sfeerschepping via woordeloze beelden,  prachtige decors en tempowisselingen. De lichte aanpassingen aan het originele verhaal (het aantal geuren in een parfum, het aantal dagen/weken in de grot, de tijdsprong aan het begin, …) werken niet storend. Het is nu éénmaal een ander medium. Anders had Lord of the Rings nooit verfilmd kunnen zijn geweest. Een paar minpuntjes (een inspiratieloze Rickman, het non-tempo in het begin van de Grasse-periode, Spencer Tunik-event op het einde,…) konden het kijkgenot niet bederven.

 

Je kan en mag deze film eigenlijk alleen gaan bekijken als het boek hebt gelezen. Anders geniet je hier niet van. Alleszins niet ten volle. Dan blijft het een film met een reukje aan.

 

****

FilmSite

IMDB

 

17:11 Gepost door dementor69 in Film | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

ik vond hem eerlijk gezegd niet zo geslaagd. Ik heb het boek drie keer gelezen, dus daar kan het niet aan gelegen hebben, of juist wel. De film liet me volkomen koud, degelijk in beeld gebracht, maar weinig gemotiveerde acteurs, totaal gebrek aan spanning en het onoverkomelijke probleem om de waarneming van de geuren in beelden om te zetten wordt hier niet echt goed uitgebeeld.

Slecht is hij niet, maar zeker geen topper.

**,5/****

Gepost door: fILLE | 29-10-06

Mmh... Tja...als het onoverkomenlijk probleem was om dit te verfilmen, dan moesten ze er in de eerste plaats niet aan beginnen.
Enne, motivatie: in het boek zijn, buiten de protagonist, de andere hoofd- en bijspelers ook niet gemotiveerd.

Gepost door: dementor69 | 30-10-06

true religion Schuhe

Gepost door: true religion Schuhe | 10-08-10

true religion Schuhe

Gepost door: true religion Schuhe | 10-08-10

De commentaren zijn gesloten.