10-02-07

LEZING: 'Abdijbieren. Geestelijk erfgoed' (Jef Van den Steen)

Abdijbieren. Als liefhebber van echt trappistenbier (met voorkeur voor Westvleteren) was ik wel nieuwsgierig wat hierover ging worden gezegd. Want een trappist is altijd een abdijbier maar een abdijbier is uitzonderlijk een trappist. De gekende abdijbieren (Leffe, Grimbergen, Corsendonck,…) worden in de horeca geregeld voorgesteld én besteld als trappist.

abdijbieren

Een mens zijn hart zou voor niet minder bloeden. Maar het moet gezegd zijn: Jef Van den Steen kent zijn materie. Nog beter: hij is er door gepassioneerd. Gestoken in een strak zwart pak en afgewerkt met een hoofd à la Wim Officiers, neemt hij je mee doorheen heel de ontstaansgeschiedenis van de abdijbieren. Vanaf de vroeg-Middeleeuwen tot de Franse Revolutie vertelt hij op zijn eigen onnavolgbare wijze over de geschiedenis van het kloosterleven en de eeuwenoude traditie van de abdijbieren.

JefVanDenSteen

En dit onder begeleiding van een reeks stevige bieren. De opener was een Blonde Affligem. Daarna had men nog de keuze tussen een St.-Bernardus Tripel, een Tongerlo Dubbel Bruin of een ‘klassieke’ Grimbergen Dubbel. Moet ik nog zeggen dat dit een interessant en geslaagd avondje was? Santé!

11:35 Gepost door dementor69 in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.