02-04-07

MOVIE: 300

FLM_b168203

 

 

De slag bij Thermopylae is een veldslag in 480 v. Chr. Tussen enerzijds een alliantie van griekse stadstaten met in de vuur euh speerlinie koning Leonidas en zijn 300 Spartanen, anderzijds de perzen onder leiding van Xerxes I. Sin City-tekenaar Frank Miller waagde zich aan een eigen interpretatie. Blockbusterruikend Hollywood kon het zodoende niet nalaten om hier een verfilming over te maken.

De discussie over deze film focuste zich voornamelijk over het feit dat er een loopje werd genomen met de geschiedenis. De criticasters vergeten echter steeds dat dit een verfilming is van een stripverhaal, om maar te zwijgen dat gedurende de voorbije 2500 jaar ook een loopje werd genomen met de geschiedenis. Alleszins, de Spartanen waren de antieke versie van een universal soldier: gebrainwasht, keihard opgeleid, vreesloos, ijzersterk en gedisciplineerd. Een übermensch als het ware. Inderdaad, voordat hij in de pralinesector opdook, stond Leonidas aan het hoofd van een bende anti-wussies.

De film dan. Niets meer of minder een cinematografisch hoogstandje. Monumentale veldslagen, intense close combats, monsterlijke creaturen, afgehakte hoofden en ledematen en een massa bloed. Dit alles gedrenkt in een hard kleurenpalet, snoeiharde muziek, vertraagde beelden en wollige, opzwepende dialogen.

Geen meesterwerk, helaas. Door de keuze van het stripverhaal, verliest de symboliek van het gevecht veel van zijn waarde. Bovendien werken hoogdravende dialogen alleen maar wanneer men dit heel de film volhoudt. Moderne zinsnedes zoals ‘laat me raden…Xerxes?’ of ‘ik heb een kramp in mijn kuit’ verlagen het niveau. Ook de steeds weerkerende verwijzing naar ‘Grieken’ of ‘Griekenland’ is hemeltergend. Ten tijde van het verhaal had men een trits stadsstaten (zoals Athene en Sparta) die, afhankelijk van de situatie, met of tegenover elkaar stonden. Een ééngemaakt volk kon men dit niet noemen, laat staan benoemen. Ten slotte irriteert me de miscasting en voice-over van Aussie David Wenham, die als kers op de taart nog een Braveheart-epiloog mag afhaspelen. En zo kan ik nog een tijdje verder gaan met detailkritiek.

Kortom, een epische film maar dan met kleine e.

 

***

17:11 Gepost door dementor69 in Film | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.